BAHAN-BAHAN : -
- 4 cawan beras basmathi
- 5 cawan air
- 2 kiub pati ayam
- 2 helai daun pandan disimpul
- pewarna merah, kuning dan hijau
- BAHAN UNTUK TUMIS :
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih dihiris nipis
- 1/2 biji bawang besar dmayang
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- bawang goreng sebagai hiasan
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi.
- Masukkan beras dan gaul rata.
- Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan yang disimpul.
- Masaklah nasi sehingga masak
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.
- Sedia untuk dihidang bersama ayam masak merah/gulai daging.
No comments:
Post a Comment