Thursday, 13 September 2012

ANEKA RESEPI - LAUK PAUK


DAGING MASAK LADANG

Hidangan ini amat sesuai dimakan bersama nasi panasa tau roti jala. Jika inginkan rasa yang lebih lemak, lebhkan santan dan tambahkan. Cili padi untuk menambah rasa pedas yang enak.
DAGING MASAK LADANG

BAHAN-BAHAN:

    1 kg daging lembu                                                    | potong dadu
    8 ulas bawang merah
    4 ulas bawang putih                                     | kisar halus
    3 inci halia                                                      | kisar halus
    4 inci lengkuas                                              | kisar halus
    3 batang serai                                               | kisar halus
    5 ulas kunyit hidup                                       | kisar halus
    3 helai daun limau purut                             | kisar halus
    3 cili giling
    3 biji ubi kentang dipotong dadu                              | dipotong dadu
    100gm Serbuk SANTAN S&P / Sedikit serbuk ketumbar /  Sedikit serbuk jintan manis /  Sedikit kerisik /  Sedikit garam dan perasa

CARA MEMASAK:

    Tumiskan bahan kisar bersama rempah kering, cili giling hingga wangi.
    Masukkan daging dan biarkan hingga empuk.
    Masukkan SANTAN S&P ubi kentang dan bahan perasa.
    Biarkan hingga pekat dan masukkan kerisik, biarkan seketika dan sedia untuk dinikmati bersama nasi panas ataupun roti jala.

***********************************************************


AYAM BAKAR BERKUAH PERCIK
AYAM BAKAR BERKUAH PERCIK

Gunakan api sederhana selepas santan dimasukkan supaya santan tidak pecah minyak.
AYAM BAKAR BERKUAH PERCIK   

BAHAN-BAHAN:

    3 ketul dada ayam
    10 tangkai cili kering /  3 ulas bawang merah /  1 ulas bawang putih /  2cm halia / 1cm lengkuas /  2cm kunyit hidup / 3 batang serai /  300ml santan pekat / 3 biji buah keras / 10gm kacang tanah / 30gm gula merah / Garam secukup rasa
    
CARA MEMASAK:

    Kisarkan cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup, serai, buah keras dan kacang tanah hingga semuanya halus.
    Selepas itu, masukkan ayam ke dalam bahan kisaran tadi dan perap selama dua jam. Setelah diperap, masakkan ayam bersama kuahnya sehingga separuh masak.
    Sementara itu, masakkan kuah percik sehingga mendidih dan agak pekat. Kemudian, masukkan santan dan kacau sebentar. Perasakan dengan garam dan gula merah secukup rasa. Ketepikan..
    Kemudian, angkat ayam dan asing kuahnya. Letakkan ayam dan kepitkan dengan serai. Bakar di atas api sehingga kuning keemasan.
    Hidangkan bersama kuah percik dan sedia dinikmati.
****************************************************************


AYAM GORENG MILO

Rangup dan sedap, dinikmati bersama nasi, ketupat dan lemang. Nasi Beriani, Nasi Tomato, Nasi Minyak, Nasi Jagung dan lain-lain.
AYAM GORENG MILO

BAHAN-BAHAN:

    ½ ekor Ayam                                | dipotong Kecil
    120gm tepung gandum /  1 biji telur ayam / 3 sudu makan serbuk milo / Minyak untuk menggoreng secukupnya / Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

    Ayam dibersihkan dan digaul bersama telur ayam
    Campurkan serbuk milo dan garam ke dalam tepung gandum
    Ayam yang telah digaulkan bersama telur, digaul sekali lagi ke dalam tepung yang telah dicampurkan serbuk milo tadi.
    Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak dan garing. Angkat dan sedia dihidangkan.

******************************************************




ROULADE AYAM PERCIK

Hidangan ini boleh dihidangkan bersama nasi dan acar timun.
ROULADE AYAM PERCIK

BAHAN-BAHAN:

    4 bahagian peha ayam                            | dibuang tulang
    2gm halia / 3gm lengkuas / 2 batang serai / 5 ulas bawang merah /1 cawan santan / ½ sudu teh serbuk kunyit / 1 sudu makan serbuk cili / 2 sudu makan air asam jawa / 1 sudu makan jus limau nipis / 1 sudu makan gula / ½ sudu teh garam / ½ sudu teh belacan

CARA MEMASAK:

    Kisar halia, lengkuas, serai, bawang merah, belacan dan air asam jawa sehingga halus.
    Masukkan pula santan, serbuk kunyit, serbuk cili, jus limau nipis, garam dan gula secukupnya ke dalam bahan kisar tadi. Gaul rata.
    Campurkan bahan kisar tadi bersama ayam dan perap semalaman
    Pastikan bahagian kulit berada di atas supaya bahagian isi dapat menyerap rasa bahan perapan.
    Gulung ayam dan ikat ayam dalam bentuk memanjang.
    Ratakan bahagian ayam supaya tempoh masakan ayam tersebut sekata.
    Panaskan kuali dengan api kecil dengan sedikit minyak dan masukkan ayam.
    Pusingkan sekali sekala dan sapu lebihan perapan setiap kali memusingkan ayam.
    Untuk bahan perapan lebihan, masak di dalam periuk menggunakan api sederhana sehingga pekat.
    Sos ini sesuai dijadikan kuah pelengkap sajian.
    Apabila ayam telah masak celup ke dalam kuah percik. Hidangkan di dalam pinggan dan sedia dinikmati.

******************************************************

SAMBAL UDANG BERSANTAN MAHERAN

Masak dengan api sederhana untuk elak santan pecah minyak.
SAMBAL UDANG BERSANTAN MAHERAN

BAHAN-BAHAN:

    20 ekor udang
    5 biji cili api                                | dikisar halus
    5 biji cili merah                         | dikisar halus
    4 biji bawang merah                | dikisar halus
    2cm kunyit hidup                      | dikisar halus
    1 helai daun kunyit                   | dikisar halus
    10gm kelapa parut
    120ml pati santan
    2 batang serai                          | diketuk
    
CARA MEMASAK:

    Panaskan kuali dan tumis cili api, cili merah, bawang merah dan kunyit hidup yang telah dikisar hingga wangi.
    Selepas itu, masukkan serai dan daun kunyit dan kacau.
    Kemudian, masukkan santan dan masak hingga pekat.
    Masukkan udang dan perasakan garam dan gula secukupnya.
    Kacau sehingga agak kering. Angkat dan hidangkan.
    Sedia dinikmati.

**********************************************************

AYAM LADA HITAM

Jika inginkan sedikit berkuah, boleh tambahkan air sedikit.
AYAM LADA HITAM

Waktu memasak : 20 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang



BAHAN-BAHAN:

    ½ ekor ayam                            | dipotong dan digoreng
    5 biji bawang merah
    3 biji bawang putih                 | dikisar halus
    2cm halia                                 | dikisar
    2 sudu makan kicap pekat
    1 ½ sudu makan lada hitam                        | ditumbuk kasar
    2 helai daun salam / Garam dan gula secukup rasa /  Minyak masak secukupnya
    
CARA MEMASAK:

    Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga berbau wangi,
    Selepas itu masukkan lada hitam bersama-sama daun salam.
    Masukkan kicap pekat. Kacau rata.
    Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sebati.
    Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
    Angkat dan sedia dinikmati.

***************************************************
PATIN ASAM TUMIS

Daun kesum menaikkan aroma harum dalam masakan ini.
PATIN ASAM TUMIS

Waktu memasak : 15 minit
Saiz hidangan untuk : 3 orang


BAHAN-BAHAN:

    1 ekor ikan patin                  | dipotong
    1 biji bawang besar /    5 ulas bawang putih / 6 tangkai cili kering / 20gm belacan / 100gm asam jawa / 20 helai daun kesum / Air secukupnya / Garam dan gula secukup rasa / Minyak untuk menumis
    
CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
    Kemudian masukkan ikan patin, air secukupnya dan daun kesum.
    Apabila ikan patin hampir masak, masukkan air asam jawa.
    Akhir sekali, perasakan.
    Sedia untuk dihidangkan.

******************************************************
SINGGANG IKAN TENGGIRI

Selain air asam jawa, boleh juga digantikan dengan dua keping asam gelugor.
SINGGANG IKAN TENGGIRI

BAHAN-BAHAN:

    2 ekor ikan tenggiri                   | dipotong
    1 labu bawang besar               | dimayang
    5cm kunyit hidup  / 2.5cm halia   diketuk
    1 biji cili merah   / 1 biji cili hijau  | dibelah empat
    2 tangkai daun kesum
    1 batang serai                            | diketuk
    3 sudu makan air asam jawa / 250ml air / Garam dan gula secukupnya
    
CARA MEMASAK:

    Masukkan air ke dalam periuk dan bahan-bahan lain kecuali ikan, garam dan gula. Didihkan seketika.
    Kemudian masukkan ikan dan didihkan sehingga ikan masuk dan kuah sebati.
    Akhir sekali, perasakan secukupnya.
    Angkat dan sedia untuk dimakan.
**************************************************


AYAM PANGGANG BERSOS

Semakin lama ayam diperap semakin enak rasa isi ayamnya.
AYAM PANGGANG BERSOS

Waktu memasak : 30 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang

BAHAN-BAHAN:

    1/2 ekor ayam
    1/2 labu bawang putih  / 2 batang serai       | dikisar
    1 sudu makan serbuk lada hitam
    2 sudu makan kicap manis
    1 sudu makan madu
    Secubit garam
    
CARA MEMASAK:

    Campurkan bahan kisar bersama kicap manis, serbuk lada hitam, madu dan juga garam. Gaulkan rata.
    Lumurkan pada ayam dan biarkan diperap selama 2 jam.
    Selepas dua jam, panggang ayam pada suhu 180 C selama 20 minit.
    Lebihan bahan kisar tadi dimasak semula untuk dijadikan sos.

************************************************************************

KURMA DAGING

Sebaiknya rempah kurma dibiarkan masak sehingga naik minyak dan kemudian barulah dimasukkan santan dan juga susu cair.
KURMA DAGING

BAHAN-BAHAN:

    1kg daging lembu                                    | dihiris
    150gm serbuk rempah kurma /  125ml santan segar / 125ml susu cair / 1 liter air / Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMIS:

    100ml minyak masak / 3 ulas bawang putih / 5 ulas bawang merah / 4sm halia
    3 batang serai                       |dititik
    2 helai daun pandan / 4sm kulit kayu manis / 30gm bunga lawang / 20gm bunga cengkih / 15gm buah pelaga / 2 helai daun pandan

BAHAN KISAR:

    4 biji bawang besar /  3 ulas bawang putih /  6sm halia   / 100gm buah badam / 100gm buah keras

CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan.
    Kemudian masukkan daging bersama bahan yang dikisar dan biarkan selama 2 minit.
    Setelah itu masukkan rempah kurma bersama air dan kacau rata. Biarkan sehingga daging empuk.
    Apabila empuk, tuangkan santan dan juga susu cair. Kacau rata dan biarkan mendidih.
    Apabila mendidih perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan kuahnya menjadi sedikit pekat.
    Angkat dan hidangkan.
****************************************************************

GULAI TEMPOYAK IKAN KELI

Petua menghilangkan hanyir ikan keli ialah rendam ikan keli terlebih dahulu di dalam bancuhan air asam jawa dan limau nipis selama 30 minit. Barulah dipotong tiga bahagian dan dibersihkan.
GULAI TEMPOYAK IKAN KELI

BAHAN-BAHAN:

    2 ekor ikan keli                               | saiz sederhana
    1 labu bawang besar / 2.5cm kunyit hidup /10 biji cili api / 1 sudu makan tempoyak / 250ml air / Garam dan gula secukup rasa
    
CARA MEMASAK:

    Kisar bawang besar, kunyit hidup, cili api dan tempoyak sehingga hancur dan sebati.
    Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama ikan keli dan air. Didihkan di atas api kecil.
    Apabila ikan sudah masak, perasakan secukupnya.
    Sedia untuk dihidangkan.

***************************************************************


KAMBING MASAK MERAH

Pastikan daging kambing dibiarkan masak sehingga empuk kemudian barulah dimasukkan santan bersama bahan lain. Penggunaan api perlahan paling sesuai untuk merenehkan daging ini sehingga empuk.
KAMBING MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN:

    600gm daging kambing
    30ml santan
    2 biji bawang besar               l dimayang
    5 tangkai daun kari

 DI KISAR  

10 biji bawang merah   /3  ulas bawang putih   / 10 tangkai cili kering   / 10 biji cili merah  / 5 Batang serai   /  6sm halia  /1 sudu teh jintan manis /2 sudu makan serbuk cili .
   
    5 keping asam gelugur
    Garam dan gula secukup rasa
    Air Secukupnya
    
CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama daun kari sehingga pecah minyaknya.
    Kemudian masukkan daging kambing bersama sedikit air dan biarkan sehingga daging empuk.
    Apabila empuk masukkan santan bersama asam gelugur dan biarkan mendidih. Kacau rata.
    Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa kemudian biarkan masak seketika.
    Angkat dan hidangkan.

************************************************************

GULAI TEMPOYAK

Boleh kurangkan jumlah cili jika tidak gemarkan pedas.
GULAI TEMPOYAK

BAHAN-BAHAN:

    300gm tempoyak
    1kg ikan tilapia
    1 biji nanas saiz sederhana                   | dipotong kecil
    10 biji cili padi  /10  biji cili merah /   4 batang serai     |  dipotong kecil dan dibersihkan
    2 liter air / Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

    Didihkan air di dalam periuk dan campuran bahan yang dikisar dan tempoyak. Gaul sebati.
    Selepas itu, masukkan nenas dan kacau sebentar.
    Masukkan ikan talapia dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
    Setelah mendidih, angkat dan hidangkan. Sedia dinikmati.

*********************************************************

ASAM PEDAS TETEL

Selain daging tetel boleh juga menggunakan tulang dan ekor lembu.
ASAM PEDAS TETEL

BAHAN-BAHAN:

    1kg daging tetel                   | direbus sehingga empuk
    250ml minyak masak

BAHAN KISAR:

    5 ulas bawang putih / 8 ulas bawang merah / 5cm lengkuas / 5 batang serai / 250ml cili kering kisar / 4 biji buah keras / 5cm kunyit hidup

BAHAN B:

    250ml air asam jawa /  5 helai daun limau purut
    2 biji tomato                            | dibelah empat
    Garam secukup rasa /  Gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak dan garing.
    Selepas itu masukkan daging tetel. Kacau rata sehingga mesra dan sebati.
    Kemudian masukkan bahan-bahan B seperti air asam jawa, daun limau purut, tomato, gula dan garam secukup rasa. Kacau rata sehingga mendidih.
    Angkat dan sedia dihidangkan.

**************************************************

UDANG LIMA REMPAH

Penggunaan pes rempah '5 spices' ini menggabungkan lima rempah dan rasa yang unik dan tersendiri.
UDANG LIMA REMPAH


BAHAN-BAHAN:

    10 ekor udang besar                    | dibersihkan dan tinggalkan ekornya
    4 ulas bawang merah
    2 ulas bawang putih dikisar
    2sm halia
    3 sudu makan cili kisar
    2 sudu makan sos tomato
    1 sudu makan sos cili
    1 sudu makan sos tiram
    1 sudu teh kicap pekat
    1 sudu teh rempah '5 spices'
    1 biji tomato | dibelah empat
    1 biji bawang besar                           |dihiris bulat
    1 tangkai daun bawang                    |dicincang kasar
    Garam dan gula secukupnya

CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.
    Kemudian masukkan cili kisar dan biarkan ditumis sehingga garing.
    Masukkan udang dan biarkan udang setengah masak.
    Setelah itu masukkan sos tiram, sos tomato, kicap pekat dan rempah '5 spices'. Kacau rata dan biarkan masak seketika.
    Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan tomato, bawang besar dan juga daun bawang.
    Kacau rata dan angkat.

********************************************************

ITIK RENDANG MERAH

Pastikan kerisik dimasukkan pada saat akhir, selepas kuahnya menjadi kering.
ITIK RENDANG MERAH

BAHAN-BAHAN:

    ½ ekor itik l dipotong kecil
    300ml santan pekat
   
DI KISAR
3 biji bawang besar /  10 biji bawang merah  /  5 ulas bawang putih  /  4sm halia   /  4sm lengkuas /  25 tangkai cili kering  /  4sm kunyit hidup  / 5 batang serai  / 3 helai daun kunyit / 1 sudu teh jintan putih / ½ sudu teh jintan manis  / 5 sudu makan kelapa parut goreng
    7 helai daun limau purut                          | dihiris
    3 helai daun kunyit                                    | dihiris
    Garam dan gula secukup rasa /  Air secukupnya / Sedikit kerisik

CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyaknya.
    Masukkan itik kemudian gaulkan sehingga sebati dengan api sederhana.
    Kemudian masukkan santan pekat bersama daun kunyit, daun limau purut dan juga kerisik. Kacau rata dan biarkan mendidih sehingga itik empuk.
    Setelah itik empuk, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
    Angkat dan hidangkan.

***********************************************************

IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Anda boleh menggantikan cili boh dengan cili kisar jika suka.
IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

BAHAN BAHAN:

    3 ketul ikan tenggiri
    2 biji bawang merah                      | dikisar
    2 ulas bawang putih                       | dikisar
    15gm halia                                       | dikisar
    2 sudu makan cili boh / 15gm daun kesum /125ml air asam / 3 keping asam keping
    1 batang serai | diketuk
    Garam secukup rasa
    500ml air

CARA MEMASAK:

    Panaskan air bersama bahan-bahan yang telah di kisar di dalam periuk.
    Bila sudah agak mendidih, masukkan cili boh. Kacau rata sehingga mendidih.
    Kemudian masukkan daun kesum, air asam, asam keping serta serai yang telah di ketuk.
    Biarkan selama seminit.
    Selepas itu, masukkan ikan tenggiri dan bahan perasa secukupnya. Biarkan masak.
    Sedia dihidangkan.

*************************************************************

DAGING LADA HITAM

Masakan ini tidak memerlukan kuah yang banyak. Penggunaan air hanya untuk memesrakan bahan tumisan dengan daging.
DAGING LADA HITAM

BAHAN-BAHAN:

    500gm daging batang pinang dipotong dadu dan direbus empuk
    1 paket rempah lada hitam segera
    2 labu bawang besar / 2.5cm halia / 1 sudu makan sos tiram / 1 sudu makan kicap pekat
    1 batang daun bawang                | dihiris
    Garam dan gula secukup rasa / Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan halia sehingga naik bau.
    Kemudian masukkan daging dan digaul sebati.
    Setelah itu masukkan pula rempah lada hitam segera, garam, gula, kicap pekat dan sos tiram. Kacau rata dan gaul sebati. Tambahkan sedikit air jika perlu.
    Akhir sekali, taburkan daun bawang, hiaskan mengikut kreativiti anda dan sedia untuk dihidangkan.

************************************************


AYAM MASAK UNGKEP

Masakan ini mirip seakan rendang. Rempah yang digunakan di dalam masakan ini menjadikan ia lebih enak rasanya dan harum baunya.
AYAM MASAK UNGKEP

BAHAN-BAHAN:

    1 ekor ayam           | dipotong lapan
    1 biji kelapa           | diambil santannya
    2 batang serai       | diketuk
    Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:

    10 tangkai cili kering / 1 labu bawang besar / 8 biji bawang merah / 8 ulas bawang putih / 2cm halia / 2cm kunyit hidup / 1 sudu makan ketumbar biji /1 sudu makan jintan putih / 1 sudu makan jintan manis

BAHAN-BAHAN:

    Gaulkan ayam yang dipotong bersama bahan kisar. Perap seketika.
    Kemudian masukkan ke dalam kuali bersama santan dan serai. Didihkan sehingga kuah kering.
    Akhir sekali, perasakan secukupnya. Kacau sebati dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.

**************************************************************

GULUNGAN SOTONG GORENG

Perap sotong selama 15 minit.
GULUNGAN SOTONG GORENG

BAHAN-BAHAN:

    10 ekor Sotong                    | dibuang kulit
    1 ulas bawang putih           | dihiris nipis
    1cm halia | dihiris nipis /  ½ sudu teh serbuk jintan manis / ½ sudu teh serbuk jintan putih / 1 sudu makan cili boh /  1 sudu makan kicap pekat / 1 sudu teh sos tiram / 2 sudu besar minyak untuk menggoreng / Sedikit air asam jawa pekat / Daun ketumbar | dihiris
    Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

    Gaul sotong bersama-sama bawang putih, halia, serbuk jintan manis, jintan putih, cili boh, kicap pekat dan sos tiram. Gaul rata dan biar seketika.
    Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan sotong yang telah diperap.
    Kemudian, campurkan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Taburkan daun ketumbar dan gaul rata.
    Angkat dan hidangkan. Sedia dinikmati.

****************************************************************

AYAM KALIO
Ayam Kalio

BAHAN-BAHAN:

    500gm ayam | dipotong kecil
    300ml santan pekat /   3 sudu makan cili kisar / 3 helai daun limau purut | disiat /  2 keping asam gelugur / Garam dan gula secukup rasa /  Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:

    5 ulas bawang merah /4 ulas bawang putih / 2sm halia / 2sm lengkuas /  2sm kunyit

CARA MEMASAK:

    Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar bersama cili kisar sehingga pecah minyaknya.
    Kemudian masukkan ayam dan santan pekat. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih dan empuk.
    Masukkan asam gelugur, daun limau purut dan didihkan sehingga kuahnya menjadi pekat.
    Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan masak.
    Angkat dan hidangkan.

***************************************************************
KERABU PEGAGA BERSAMA DAGING BAKAR
KERABU PEGAGA BERSAMA DAGING BAKAR
Bahan-bahan:

    200 gm daun pegaga
    200 gm daging salai / bakar
    4 biji bawang merah | dimayang
    4 ulas bawang putih | dimayang
    2.5 cm halia | dimayang
    50 gm cili padi | dimayang
    ½ biji bawang besar l dimayang
    1 batang serai l dimayang halus
    1 sudu makan kerisik
    1 sudu makan jus limau nipis

Cara memasak:

    Satukan kerisik, jus limau nipis, garam dan gula. Kacau rata.
    Kemudian masukkan bahan yang dimayang halus dan digaul rata.
    Akhir sekali, masukkan bawang besar, daun pegaga dan daging salai. Sebatikan.
    Sedia dinikmati bersama nasi putih dan ikan bakar cicah air asam.

************************************************

UDANG GALAH RAJA SEHARI
Udang Galah Raja Sehari


Cara masakan : Goreng dan tumis.

Bahan-bahan:

    500 gm udang galah / 5 biji bawang merah / 3 ulas bawang putih / 100 gm cili kisar / 1 batang serai / 250 ml santan pekat / Asam keping secukupnya /  Garam, gula dan serbuk perasa / Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara memasak:

    Panaskan minyak dan goreng udang. Angkat dan toskan. Ketepikan.
    Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
    Setelah itu masukkan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
    Masukkan santan dan dikacau rata. Biarkan hampir kering. Pastikan api perlahan.
    Seterusnya masukkan asam keping dan perasakan.
    Akhir sekali, tuangkan sambal cili di atas udang goreng tadi. Sedia untuk dimakan.

****************************************************

AYAM LEMON MADU

AYAM LEMON MADU

BAHAN-BAHAN :
200gm isi ayam | dipotong kecil
80gm tepung goreng serbaguna
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SOS:
2cm halia | dihiris
3 biji cili padi | dihiris kecil
3 sudu makan jus lemon
2 sudu makan madu
2 sudu makan tepung jagung
100ml air
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

******************************************************************


AYAM MASAK REMPAH
AYAM MASAK REMPAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong kecil, dibersih dan ditos
1 1/2 peket rempah daging
1/2kg bawang merah
2 labu bawang putih
6sm halia

2 sudu teh jintan manis
4sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 tangkai daun kari
2 sudu makan air asam jawa
2 sudu makan gula putih

 CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, jintan manis, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sehingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga air asam jawa. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyaknya.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan ayam.
5. Kacau rata dan biarkan masak seketika.
6. Angkat dan hidangkan.
****************************************************************
SOTONG MASAK KICAP

Sotong tidak perlu dimasak terlalu lama kerana ia akan mengecut dan liat.
SOTONG MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN:
300gm sotong | dipotong bulat atau berbentuk bunga
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1cm halia
2 sudu besar sos hitam
1 sudu besar kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga naik bau .
2. Selepas itu masukkan sotong. Kacau selama tiga minit .
3. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap pekat . Kacau sehingga sotong masak .
4. Akhir sekali , masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau dan angkat.



No comments:

Post a Comment