Friday, 27 July 2012

ANEKA PUDING



PUDING TAUHU LAICI
Bahan Bahan
* 1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan)
* 1 1/2 liter air
* 1 cawan santan pekat
* 1 tin kecil susu pekat manis
* 1 tin susu cair
* 4 sudu besar gula
* 2 helai daun pandan - disimpulkan


* Untuk kuahnya:

* 1 tin laici - laici tu di siat2kan
* 2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
* 8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
* 3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

Cara-cara
1. Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (termasuk air laici) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
2. Untuk membuat tauhunya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
3. Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
5. Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
6. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk kedalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
7. Puding ni sememangnya lembik spt taufo fah.. dan ini rupa kalau kita letak dalam acuan kecik2..
***********************************
 PUDING CARAMEL


***********************************************************

PUDING MANGGA


Bahan-bahan:1 biji mangga masak | diambil isinya dan dikisar halus
50gm gula pasir
50gm serbuk gelatin
2 biji kuning telur
100ml krim putar (whipping cream)
Air secukupnya | untuk mencairkan
serbuk gelatin

Cara membuat:1. Masukkan mangga kisar ke dalam mangkuk adunan bersama krim putar dan serbuk gelatin yang telah dicairkan. Kacau rata dan asingkan.
2. Kemudian pukul gula pasir bersama telur kuning sehingga gula hancur dan larut lalu dituangkan ke dalam adunan mangga kisar tadi. Gaul sehingga menjadi sebati.
3. Seterusnya tuangkan adunan ke dalam acuan pilihan.
4. Akhir sekali, simpan di dalam peti sejuk selama dua jam. Sedia untuk dihidangkan.
**************************************************************
PUDING KASTARD JAGUNG 
Bahan-bahan:100gm jagung manis (di dalam tin)
120gm tepung kastard
240gm gula
750ml air
250ml susu cair

Bahan sos krim buah-buahan:120gm koktel buah-buahan
120gm gula
125ml susu cair
4 sudu makan air

Cara memasak:1. Didihkan gula sehingga hangus dan masukkan 125ml air lalu dikacau sehingga pekat.
2. Kemudian bancuhkan tepung kastard dengan air, susu cair dan gula sehingga sebati. Didihkan di atas api kecil. Kacau selalu supaya ia tidak hangus.
3. Seterusnya masukkan jagung manis dan digaul sebati.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan. Asingkan.
4. Untuk membuat sos krim buah-buahan pula, didihkan gula, air dan susu cair di dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam acuan dan masukkan agar-agar susu tadi ke dalamnya dan kacau perlahan. Biarkan beku.
6. Setelah itu masukkan koktel buah-buahan secukupnya. Kacau sehingga menjadi agak pekat. Sejukkan.
7. Akhir sekali, sudukan pada kastard jagung tadi. Sedia untuk dimakan.
******************************************
PUDING TRIFLE 
 Bahan

Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly - Hanis guna cap NONA
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream - haniss guna whipping cream

Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......haniss tabur dengan badam panggang
Quote:

Nota:
-Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10".
-whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu haniss masukkan whipping cream dlm pipping bag dan pipe keatas lapisan jelly tadi,.........pipe guna nozzle star pun cantik juga
*************************************************
CHOC PUDING AL TRIFLE  
 
Bahan-bahan
  • Kek swiss roll (saya beli kek London swiss roll sebab ada jual kat seven 11. kes malas nak ke supermarket)
  • 1 pek jeli kristal tanpa perisa (saya guna perisa raspberry sebab itu aje yang available kat rumah)
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula (untuk kes saya, sila kurangkan gula sebab jeli kristal perisa raspberry dah cukup manis dah)
  • 1/2 cawan susu tepung (saya gantikan dengan hot choco 3-in-1 1 pek)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 1/2 sudu esen vanilla (ni saya tak letak sebab takde)
  • 3 sudu besar butter

Cara
  1. Masukkan segala bahan kecuali kek swiss roll dan butter ke dalam periuk.
  2. Kacau selalu hingga mendidih.
  3. Masukkan butter. Kacau lagi hingga pekat.
  4. Susun kek swiss roll dalam bekas acuan.
  5. Tuangkan choco pudding yang dah pekat/masak tadi ke dalam acuan.
  6. Sejukkan.
************************************
PUDING NANAS


Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung kastard
  • 3 cawan air
  • 500 gm santan pekat
  • 1 biji nenas
  • 2 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Acuan muffin secukupnya (kak rose buh dlm mangkuk kecik2 je)
  • 175 gm mentega

Cara-cara
  1. Nenas di kupas dan di buang kulitnya dan di potong dadu
  2. Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar halus atau hingga sebati
  3. Masukkan semua bahan kecuali kismis hitam kedalam periuk dan masak adunan hingga mendidih.Adunan hendaklah di kacau selalu supaya tidak melekat.
  4. Apabila sudah mendidih bolehlah masukkan adunan tersebut ke dalam acuan kecil-kecil dan hiaslah dengan kismis.
  5. Akhir sekali apabila adunan sudah sedikit keras bolehlah di masukkan dalam peti sejuk. 
 *******************************************************************

Puding Nanas


Bahan-bahan:

1. Serbuk agar-agar
2. Air
3. 1 tin buah nanas gelang(asingkan air & buah
4. 1 tin susu cair
5. Gula
6. tepung kastard
7. beberapa biji ceri merah+hijau

Cara membuat:

1. Masak agar2 dan gula sehingga mendidih
2. masukkan air buah nanas tin
3. Bancuhkan tepung kastard dgn susu cair-tapiskan. Kmdn tuangkan dlm adunan agar-agar tadi.
4. Susun buah nanas ke dalam acuan.
5. Apabila agar2 masak, tuangkan kedalam.
6. Simpan dalam peti sejuk
7. Sedia di hidangkan.
*****************************************************

RESEPI HEAVENLY MILO & OREO JELLY

Bahan-bahan

  • 1 bungkus agar2 serbuk (10gram)
  • 750ml air
  • 160g gula
  • 1 tin susu cair (400ml)
  • 3/4cawan milo
  • satu bungkus oreo (135g) - patahkan dua2 lapisan sandwich
Cara-cara
  • Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak hingga larut. Masukkan susu cair kacau sebati hingga mendidih.
  • Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain.Campurkan milo kacau hingga sebati.
  • Tuang satu cawan milo ke dalam acuan. Manakala bakinya panaskan dgn api kecil supaya tidak membeku.
  • Apabila mengeras sedikit, tuangkan adunan putih tadi. taburkan biskut oreo. Sejukkan sebentar sehingga mengeras sedikit kemudian tuangkan pula baki milo tadi. Sejukkan sekejap dgn suhu bilik kemudian masukkan peti sejuk. Potong dan Hidangkan.
Tips Melapis :
  • Jangan tunggu lapisan membeku sepenuhnya sbb takut lapisan tidak akan melekat.
  • Jika lapisan telah membeku, guriskan permukaan dgn garfu dan tuangkan lapisan seterusnya.
  • Pastikan adunan masih panas ketika menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dgn elok.
*****************************


No comments:

Post a Comment