Monday, 25 June 2012

PULUT KUNYIT + AYAM KASHMIR







PULUT KUNING & AYAM KASHMIR ... ^^,

Pulut Kuning ...
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
3 keping asam gelugur/keping
2 sudu besar serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merendam pulut
1 biji kelapa ~ perahkan 3 cawan santan pekat
Garam
Gula

Cara penyediaan:
1. Cuci pulut kemudian rendam 4 jam atau semalaman di dalam air dengan asam gelugur dan serbuk kunyit.
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan dengan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga pulut separuh masak.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga masak

Ayam Kashmir ...

bahan-bahan :

1 kg ayam (dipotong 14)

bahan A :

81 g bawang merah (dihiris)
40 g bawang putih (dihiris)
60 g halia (dihiris)
2.5 cm kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
4 batang serai

bahan B :

100 g pes tomato
60 g serbuk cili
80 g rempah beriyani
80 g serbuk kari daging
2 keping asam gelugur
4 biji tomato (dipotong kecil)
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga kekuningan.
2. Masukkan ayam dan gaulkannya. biarkan ia masak.
3. Masukkan bahab B, tomato, rempah beriyani, rempah kari daging, pes tomato dan asam keping. Biarkan ia masak selama 20 minit.
4. Masukkan serbuk perasa dan sedia dinikmati.




No comments:

Post a Comment