Sunday 15 July 2012

ANEKA BISKUT

RESEPI BISKUT SAMPERIT

BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega
125 gm gula aising
1 biji telur
280 gm tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu serbuk penaik
100 gm kismis / ceri merah @ hijau


CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
3. Campurkan tepung jagung, tepung kastard, serbuk penaik, kismis dan garam ke dalam adunan dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Gunakan acuan semperit untuk membentukkan.

5. Terapkan di atas dulang pem­bakar dan bakar pada suhu 170 0C selama 15 minit.

********************************************************************************

Resepi Biskut Frambozen Kenari


Bahan-Bahannya :

500gm butter
700gm tepung gandum
110gm gula caster
Sedikit jem ( gunakan jem blackcurrant lagi sedap )

Bahan Taburan :

Badam hiris

Bahan Topping ( Dipukul Hingga Kembang ) :

120gm putih telur
240gm gula halus
2 sudu teh tepung jagung

Nota : Pantang larang topping; Jangan terkena sebarang minyak atau butter, nanti kuih bantut

Cara Membuatnya :

1.Gula caster dan tepung digaul rata.
2. Masukan butter dan uli hingga menjadi satu doh yang lembut.
3. Canaikan adunan dalam loyang 9 x 12 x 1.
4. Rata-ratakan dan dilubangkan dengan garpu.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160'C atau 170'C selama 10 - 12 minit atau hingga kekuningan.
6. Keluarkan dan sapu dengan jem dan kemudian topping, badam hiris dan bakar lagi selama 10 minit.
7. Biskut ini dipotong semasa panas.
 *******************************************************************************

Resepi Biskut Ulat Bulu



Bahan-bahan

300gm t. gandum
150gm t.jagung
50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
180gm minyak sapi
100gm mentega
100gm gula icing
Perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tp, agak leceh utk dibentuk)
Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)

Cara-cara

Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung. Putar hingga sebati. Masukkan t.jagung & tepung gandum, uli dgn tangan hingga sebati..Selalunya tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Kalau sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm. Slps itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat.

Masukkan kedalam luyang & bakar pada suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini msk atau tdk sbb walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tp..klu sdh letak diluar, ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan.

******************************************************************************

Resepi Biskut Kentang Beroat



Bahan-bahan A

1½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
⅓ cawan tepung ubi kentang
½ sudu kecil serbuk penaik
2½ cawan NESVITA® Oat
200g mentega atau marjerin
¾ cawan gula kaster
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
telur untuk glis
ceri merah
coklat urai

Cara Membuatnya

1. Ayak bersama bahan A kemudian masukkan NESVITA® Oat dan ketepikan.
2. Krim mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan esen. Kaup balikkan campuran tepung.
3. Canai doh setebal 3mm dan terap dengan acuan biskut yang disukai. Glis telur di atasnya. Hias dengan ceri merah dan coklat urai. Letak biskut di atas dulang pembakar yang telah di lenser.
4. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 10 - 15 minit atau hingga kekuningan. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

*****************************************************************************

Resepi Biskut Puteri Salju



Bahan A

110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi (kalau tak ada..tukar ke vanilla pun boleh)
1/2 bj kuning telur

Bahan B

110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate (akak guna susu tepung jer)
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan/ serbuk roti putih [breadcrumb], coklat masakan

Cara-cara:-

1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.

3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.

4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.

5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih

Nota : adunan skit...jadi nak banyak doublekan yer.

 *****************************************************************************

Resepi Biskut Luscious Hazelnut Oat



Bahan-bahan:

Bahan A:
120gm butter
1 sudu besar shortening

80gm gula kastor
1/4 sudu teh orange paste

Bahan B:
30gm oat dikisar
30gm coco crunch kisar
15gm serbuk hazelnut
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1/8 sudu teh garam
130gm tepung superfine (saya guna tepung gandum)
30gm tepung jagung
1sudu besar tepung beras

Hiasan :
Putih telur

Oat
Dark cooking chocolate
Papercup

Cara membuatnya:

1. Sebatikan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B
3. Ambil adunan dan sukat 1 sudu teh
4. Bentukkan bujur
5. Golekkan dalam putih telur
6. Salut dengan oat
7. Bakar sehingga masak (sebaiknya suhu 130 -1 40 degree selama 30 minit -45 minit)
8. Setelah sejuk celup separuh biskut dengan dark cooking chocolate
9. Letakkan dalam papercup

*******************************************************************************

Biskut Lemon

 BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega tanpa garam
2 cawan gula
1 biji telur gred A
1/2 cawan krim masam
3 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
2 sudu besar parutan kulit lemon
Kismis sebagai hiasan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 1800C. Sediakan dulang pembakar.

2. Pukul mentega dan gula sehingga sebati.

3. Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi kemudian masukkan pula krim masam.

4. Di dalam mangkuk sederhana besar, ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam.

5. Gaulkan campuran tepung ke dalam mentega.

6. Apabila sudah sebati, masukkan parutan lemon. Bentukkan mengikut kesukaan.

7. Bakar selama 15 hingga 20 minit sehingga masak.
******************************************************************************

Resepi Biskut Green Lace


Bahan A
120 gram butter
20 gram shortening
80 gram gula kastor
1 sudu teh perasa pandan

Bahan B
140 gram tepung gandum
30 gram tepung arrowroot/tpg sagu (mklang guna tepung ubi)
¼ sudu teh baking powder
¼ sudu teh garam
30 gram serbuk biskut marie (putih)
20 gram serbuk hazelnut/gajus (mklang guna hazelnut)

Cara
1. sebatikan semua bahan A
2. masukkan bahan B dan adun sehingga menjadi dough yg lembut
3. canai, terap dan bakar
4. keluarkan dari oven dan hiaskan 
 *****************************************************************************

Resepi Biskut Cendawan

Bahan-bahan:

1 buku butter
3/4 cwn gula kastor
1 cwn tepung jagung
2 1/2 cwn koko krunch - dikisar halus
1/4 cwn kelapa kering
1/4 cwn bijan (aku gantikan dgn oat.bijan takde stok)
2 cwn tepung biskut / tepung gandum
1 biji kuning telur

Hiasan:

coklat masakan
coklat rice (boleh guna flower nibs)

Cara-cara :

Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan bahan-bahan lain kecuali tepung. Adunkan sebati. Kemudian masukkan tepung gandum sikit2 hingga adunan menjadi doh. Gelek dan terap adunan menggunakan acuan bentuk cendawan. (nak pakai acuan bentuk lain pun boleh juga).

Bakar dan setelah sejuk, celupkan bahagian kepala cendawan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dengan kaedah double boil. Hiaskan dengan coklat rice. Biarkan biskut dan coklat masakan mengeras di atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.  
******************************************************************************

Resepi Biskut Marble Shortbread


Bahan-bahan:

220gm mentega
70gm gula kastor
250gm tepung gandum
2 sudu makan tepung beras

Bahan Coklat Marble:

200gm coklat masakan
1 sudu teh shortening
50gm coklat putih |untuk hiasan

Cara memasak:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras yang telah diayak. Gaulkan hingga menjadi adunan.
3. Tuangkan adunan ke dalam acuan empat segi dan bakar pada suhu 160 C selama 20 minit. Sejukkan.
4. Untuk bahan marble, cairkan coklat masakan dan campurkan bersama shortening.
5. Tuangkan ke atas biskut dan ratakan.
6. Letakkan sedikit coklat putih dan lorekkan coraknya. Biarkan sejuk dan kemudian barulah dipotong. 
**********************************************************************************

Resepi Biskut Kismis


Bahan-bahan

700 g gula kastor
225 g mentega
225 g telur
700 g tepung kek
4 g serbuk kulit kayu manis
475 g kismis
5 g garam
3 g serbuk penaik


Cara-cara

1. pukul mentega bersama gula da garam sehingga kembang. masukan telur & pukul lagi.
2. masukan tepung kek, serbuk kulit kayu manis & serbuk penaik ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati
3. akhir sekali masukan kismis ke dalam aduan & gaul rata.
4. ambil kertas minyak & balut aduan td sedikit2 & masuk ke dalam peti sejuk lebih kurang 30min.
bakar suhu 170 darjah sehingga masak.

NOTA : kalau nk senang bungkus kecil2. bila bakar jarakkan sikit dr satu sama lain coz biskut ni kembang sedikit.
******************************************************************************

Resepi Biskut Lamington


BAHAN-BAHAN

200 gm coklat masakan
125 gm mentega
½ cawan gula perang
1 biji telur 1 ¾ cawan tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ cawan kelapa parut kering

Cara:

1. Cairkan coklat, mentega dan gula perang di atas api perlahan. Sejukkan.
2. Masukkan telur, tepung yang diayak bersama serbuk penaik. Putar hingga adunan.
3. Bungkus adunan dan simpan dingin di dalam peti sejuk 30 minit.
4. Keluarkan, ambil secamca besar adunan, bentukkan bulat dan salut dengan kelapa parut kering. Bakar selama 15 minit pada suhu 125 darjah Celcius.  
********************************************************************************

Resepi Biskut Coklat Zebra Daisy


Saiz Hidangan 42-50 Keping
Masa penyediaan: 1 Jam

Bahan-bahan A.

60gm Tepung Suji
70gm Gula kastor
120gm Tepung gandum
160gm Tepung Naik Sendiri
1/2 Sudu kecil bikarbonat
1 sudu besar susu tepung

Campur: B
120-130gm Minyak Jagung Daisy
1/2 sudu kecil garam
60gm Badam biji

Hiasan
100gm coklat masakan
100gm coklat putih masakan

Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan (A) kedalam mangkuk, putarkan selama 2 minit dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan Minyak jagung Daisy yang di campur dengan Garam dan putar 1 minit.
- Adunan biskut dileperkan sebesar duit 50 sen dan diletakkan ditengahnya dengan badam biji, kemudian di bentuk menjadi bujur.
- bakar kesemua selama 22-25 minit dengan suhu 160c
- Biarkan biskut tadi sejuk.
- Cairkan kedua-dua jenis coklat tadi kemudian ketepikan
- Biskut disusun diatas redai,kemudian coklat masakan tadi dimasukkan kedalam karung plastik dan dipaipkan diatas biskut dengan rata.
-Coklat putih dimasukkan dalam karung plastik dan diuraikan diatas coklat tadi secara memanjang.
-Siap untuk di hidang 
******************************************************************************

Resepi Biskut Red Pearl


Bahan-bahan ( 60-65 biji bergantung pada saiz jemputan )

150g butter, suhu bilik - Tak guna yang mahal macam Golden Churn (katanya dah halal) atau SCS pun takpe, janji wangi dan sedap
150g tepung gandum
75g gula kastor - ku guna gula kasar kisar
60g cornflakes - ku guna Nestle
50g coklat chips
25g almond nibs - kali ni ku guna sliced almonds
1st esen vanila - brand E&G sedap sebab wangi
ceri merah, dihiris halus dan memanjang

Cara-cara

1. Pukul butter dan gula hingga sebati (ku guna whisk telur je. Takyah pukul sampai pucat lesi, cukup setakat gula gaul sebati dengan butter).
2. Campurkan semua bahan kering (dan esen vanila) kecuali ceri merah. Kacau sebati menggunakan sudip kayu (ku guna whisk telur pastu malas ganti dengan garfu pula).
3. Guna 2 garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar yang diletak baking paper (ku guna non-stick baking paper, jemputkan kecil sikit dari 1/2sb. Adunan akan merebak/meleper jadi jangan ditekan/dipenyek jemputan tu. Elok dia tinggi sikit supaya rangup nanti)
4. Sapukan kuning telur (kali ni tak buat, sebab buat separuh adunan. Masih lekat lagi cerinya walaupun tak letak) dan hias dengan ceri merah.
5. Bakar pada oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C, 20-25min atau bergantung pada oven masing-masing atau hingga tepi-tepi biskut agak keperangan (ku bakar 160C, 20minit gitu). Bakar rak tengah, api atas bawah.  
*******************************************************************************

Resepi Biskut Denmark


BISKUT DENMARK

Bahan-Bahan:

2 cawan gula (mklang guna 1½ cwn)
1½ cawan butter
3 cawan tepung jagung
2½ cawan tepung gandum
Vanilla
2 biji merah telur

Icing:

2 kati kacang tanah – sangai & tumbuk (mklang beli readymade aje)
2 bungkus gula icing
4 camb serbuk koko
Air panas.

(Nota : bg sesiapa yg rajin nak buat icing ni silalah, buat ringkas aje dengan mencairkan cooking choc + shortening, celup biskut dlm coklat dan golek ngan kcg tumbuk)

Cara:

Adunkan butter + gula hingga berkrim ·
Masukkan telur kemudian kacau hingga sebati ·
Masukkan esen vanilla dan kacau sebati ·
Ayak semua tepung, masukkan sedikit-sedikt – uli hingga menjadi lembut ·
Gentel bulat – sebesar hujung jari manis je , sbb nanti ia mengembang.
- bakar dan sejukkan.
- celup dlm coklat dan golek dengan kcg tumbuk.
*******************************************************************************

Resepi Biskut Sarang Semut


Bahan-bahan :

250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

Hiasan:

Sedikit coklat rice
secukupnya papercup kecil

Cara membuat:

1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup. (Eryne parut gune pemarut yg sederhana tu kat atas pinggan pastu sudukan dlm papercup)
5. Taburkan coklat rice.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.  
******************************************************************************

Resepi Biskut Green Princess



Bahan A
100gm mentega
75gm minyak sapi
60gm gula kastor
1/2 sudu kecil pewarna hijau epal

Bahan B
50gm serbuk badam
15gm tepung beras
220gm tepung gandum

bahan hiasan :
coklat masakan putih
*saya tambah ngan gula hiasan


Cara-caranya:
1. Pukul mentega,gula kastor, minyak sapi dan pewarna hijau epal sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung beras dan tepung gandum dan gaul sebati. Masukkan serbuk badam.Rehatkan adunan seketika
3. Selepas itu, bolehlah diuli dan canai doh dan terapkan acuan
4. Biskut dah sejuk barulah dihias dengan coklat masakan putih dan gula hiasan mcm aku buat tu...
p/s : tp coklat putih ni dia melengas skit la..dan biskut ni pun lembut dan gebu mcm makmur tu... so kena berhati-hati ketika mengendalikannya.. :) 
******************************************************************************

Resepi Biskut Mazola


Bahan-Bahan:

• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.

Bahan Untuk hiasan

• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya

Cara-Cara:

1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.  
*******************************************************************************

Resepi Biskut Mellow Brownies


Bahan-bahan ( 20x20 cm )

70g butter
130g gula halus
2 biji telur
100g tepung gandum
20g serbuk koko
55g walnuts- potong kecil-kecil
1 bar coklat

Cara-cara

1. Panaskan oven sehingga 190C. Butter dan telur biar dalam suhu bilik. Ayak tepung gandum dan serbuk koko.
2. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga putih.
3. Masukkan pula telur. Pukul sehingga kembang.
4. Masukkan bahan ayak dan walnut kacau sehingga bergaul rata.
5. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 25-30 minit.
6. Bila dan siap, keluarkan brownies dr oven. Kemudian patah-patahkan coklat bar tadi ke atas brownies.
7. Masukkan semula ke dalam oven yg masih panas. Bila coklat dah cair, keluarkan dr oven dan rata-ratakan.
8. Bila dah sejuk dan coklat hampir nak keras bolehlah dipotong.
*************************************************************************

Resepi Biskut Irish


Bahan-bahan:
A
180g butter
130g gula castor
20g shortening
1 biji kuning telur
1st nescafe
1st esen coffee (letak coffee emulco)

B
1/2st baking powder }
200g tepung gandum } ayak
100g tepung ubi }
40g nestum (kisar kasar)

Hiasan: kuning telur– sapuan, badam flake dihancurkan dan choc. rice

P/S= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.

Cara:
1. Sebatikan semua Bahan A lalu masukkan Bahan B.
2. Canai dan terap.
3. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan badam flake dan Choc Rice.
4. Bakar pd suhu 170 selama lebih kurang 15min.

Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar.

******************************************************************************

Biskut Nestum


Bahan-bahan ( lebih 200 biji... )

375 gm mentega
250 gm gula perang..sub.kan ngan gula pasir leh gak tp kena krgkn
400 gm tepung gandum
225 gm nestum
1/2 sudu teh serbuk penaik
coklat masakan...utk hiasan je....tak letak pon takpela..
Ceri dipotong kecil2..saya saje tambah ni
paper cup secukupnya

Cara-cara

1. Pukul mentega & gula perang hingga kembang.
2. Masukkan tpg gandum, nestum & serbuk penaik. Gaul sebati hingga jd doh...(doh akan jd berderai mcm serbuk gitu)
3. Bentukkan..saya kepal2 boh dlm paper cup je, letak ceri yg dipotong2 atas tu..tekan2 skt bg padat
4. Bakar api sederhana lbh krg 15 minit @ dah kuning2 skt kat atas dia dah masak ler tuh...sejukkan sebelum di hias
5. Untuk hiasan : Double boilkan coklat masakan, paipkan atas biskut..(saya boh dalam plastik, gunting buat lubang kecik & paipkan...tk boh pon takperla, ikut suka lah yea..
6. Simpan dalam bekas kedap udara..biskut ni rangup & kurang manis, resepi asalnya dibentukkan ikut suka..selamat mencuba
7. Saya buat separuh adunan & dapat lebih kurang 170 biji biskut.
****************************************************************************

Resepi Biskut Peanut Butter

Bahan

125 gm mentega
125 gm peanut butter
75 gm gula
5 gm garam
230 gm tepung kek
10gm soda bikarbonat
sedikit perisa vanila

Cara-cara

1. Ayakkan tepung kek bersam soda bikarbonat
2. Campurkan semua tepung mentega, penut butter, perisa vanila, gula dan garam sekali.
3. Bentukkan aduanan ikut pilihan sendiri.

4. Susunkan atas dulang pembakar dan sapukan telur kuning di atasnya, kemudian bakar api sederhana.  
******************************************************************************

Resepi Biskut Jantung Hati


Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 cawan kelapa kering dalam tin
1 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 biji telur - dipukul hingga kembang
Mentega secukupnya

Cara Menyediakan:

1. Campurkan kesemua tepung dengan kelapa dan gula.
2. Uli dengan mentega hingga lembut.
3. Masukkan telur, gaul rata dan sebati sehingga membentuk doh.
4. Canai doh terap atau bentuk ikut suka. Bakar hingga masak. 
***************************************************************************

Resepi Biskut Popia Nestum


Bahan-bahan:

1 bungkus besar popia
Lidi satay utk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula - kisar halus
1 cawan nestum - kisar halus

Cara penyediaan:

1. Gulung kulit popia gunakan lidi satay, , tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.
2. Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.
3. Goreng potongan kulit popia dengan api kecilhingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu.

4. Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba.  
*************************************************************************

Resepi Biskut Kasih



Bahan-bahan

A:
112 butter
25 gula aising
½ sudu the vanilla

B:
125 tepung gandum
Secubit garam

C (hiasan)
Gula-gula manik berbentuk hati

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B. Masukkan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Sapu sedikit dengan telur putih dan hias dengan gula-gula manik berbentuk hati.
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit.


********************************************************



KEK LAPIS MASAM MANIS SARAWAK.

BAHAN-BAHAN :

10 biji telur
130 gm gula halus
450 gm mentega
1 sudu teh ovalette
1 tin susu pekat manis (kecil)
50 gm jem raspberry (boleh juga gunakan strawberry)
250 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlicks
Secukup Haw Flakes (49 keping setiap lapisan merah)

CARA MEMBUATNYA :

1) Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.

2) Kemudian masukkan susu manis dan jem lalu terus pukul dengan kelajuan yang paling rendah saja untuk ratakan bahannya atau boleh juga kacau hingga sebati.

3) Sesudah itu, masuk tepung dan horlicks lalu pukul lagi (dengan kelajuan rendah) atau dikacau hingga sebati.

4) Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan warna.
(a) Merah
(b) Hijau
(c) Kuning

5) Loyang 8" x 8" telah digunakan. Kalau nak kurang tebal boleh gunakan 9" x 9".
Bakar berlapis-lapis plain (satu warna demi satu warna) dan begitulah seterusnya sehingga habis.
Susun haw flakes pada setiap lapisan atau mengikut kreativiti masing-masing.

******************************************************
BISKUT ALMOND LONDON ..



 Bahan-bahannya

Tepung gandum 2 cawan

Tepung jagung 1 cawan

Minyak sapi satu tin kecil

Gula halus setengah cawan

Telur 2 biji (ambil kuningnya sahaja)

Perisa vanilla 1 sudu teh

Coklat masakan secukupnya ,biasanya 2 paket.

Kacang almond/badam secukupnya

Mangkuk kertas secukupnya

Hiasan : Coklat Rice atau badam kisar

Cara-caranya:

Putar telur  dan gula hingga sebati.

Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan minyak sapi diulikan sehingga menjadi doh. 

PERINGATAN: Jika doh lembit, tambahkan gandum sedikit, biasanya CH buat ok jer, takut sahabat2 buat terlembit ke..

Bentukkan doh tadi menjadi bulat beserta masukkan kacang almond kedalamnya.

Doh yang siap dibentukkan tadi boleh la di bakar  selama 15 minit.

Setelah siap dibakar, masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas.

Untuk coklat,panaskan air kedalam periuk dan masukkan periuk kosong  yang agak kecil keatas air tadi. Dan setelah air di dalam periuk mula mendidih, boleh la masukkan coklat masakkan ke dalam periuk kecil itu.. setelah coklat masakkan mencair bolehlah dimasukkan ke atas biskut tadi… hiaskan dengan taburkan coklat rice di atasnya biskut,tapi pastikan coklat masakkan belum beku, jika coklat sudah beku, coklat rice takkan melekat lagi pada biskut.. biarkan coklat beku barulah boleh dihidangkan..^^

Untuk 60 biji biskut, tapi kalau buat besar2 dapat sikit je..^^

Boleh la buat sendiri, dari beli kat kedai yang harganya 15 biji RM20.. Dulu terfikir juga kenapa biskut ni mahal, tapi bila buat sendiri baru tau..Harga biskut Almond London mahal sebab nak buatnya makan masa yang lama. Terutama nak letakkan coklat keatas biskut, Ya Allah sakit belakang, mana tak nya, 60 biji nak diisi coklat masakkan, mana tak sakit belakang. Tapi makannya sedap ^^ budak2 suka..


*********************************
*******Resepi Biskut Almond London Mudah! ******


No comments:

Post a Comment